Kategorier
Artiklar

Bagerier – en tradition som fått ett uppsving

För några år sedan var det väldigt få som regelbundet handlade bröd hos en riktig bagare. Industriellt framställt bröd hade blivit normen och många bagerier fick stänga eller kämpade hårt för att behålla kunderna. Som tur är har detta nu ändrats. Tack vare skiftande trender och ett hårt arbete från framstående matprofiler har intresset åter väckts för ”riktig” mat, alltså mat och bröd som tillverkats med hantverksmetoder, snarare än i en fabrik på löpande band. Folk överlag har blivit mer medvetna om vad de stoppar i sig och ställer därför krav på producenterna. Många anser också att man bör värna om kulturarvet, samt stödja sina lokala företag. Dit hör förstås bagerierna.

Bra bröd är färskt bröd

För att ett bröd ska smaka riktigt gott ska det vara färskt. Helst ska det vara bakat samma morgon. Det är svårt att uppfylla om brödet bakas centralt i en stor fabrik och sen måste köras ut många timmar till respektive butik. Industrin har länge försökt kompensera för detta med olika typer av tillsatser, men det blir ändå aldrig samma sak som ett helt nybakat bröd. Även om många närbutiker och stormarknader har utrustats med bakugnar där man stoppar in färdigformade degbitar för att baka frallor och baguetter på plats, så håller de oftast inte samma kvalitet då degen har bearbetats maskinellt och sedan levereras i fryst format till butiken.

För att verkligen få ett gott bröd ska ingredienserna komma direkt från producenten och bearbetas vid rätt temperatur för hand för att sedan skickas in i ugnen. Så går det till hos en bagare som månar om att leverera en produkt av bästa kvalitet.

Lång jästid

Till skillnad från industriella bakmetoder så får brödet i ett traditionellt bageri jäsa långsamt i en anpassad temperatur. Fabriksvarianterna blåser man ofta upp snabbt med högre temperaturer och tillsatser, istället för att låta jäst eller surdeg arbeta på ett naturligt sätt. Visst får man ett bröd som ser fint ut på ytan, men när man skär en skiva så kan man oftast se skillnaden på luftbubblorna inuti. Det industriella brödet brukar ofta bli torrt snabbare av samma anledning.

Bagerihantverk i Stockholm

Leta upp ett bageri i din egen stadsdel i Stockholm. De har blivit fler de senaste åren och vissa specialiserar sig även på ekologiskt bröd samt bakar surdegsbröd. Vissa har även vedugn, vilket ger en särskilt god smak. Fråga gärna om de metoder de använder för att baka. En stolt bagare berättar gärna om hur brödet har framställts. Det finns också många roliga sorters bröd att prova på. Franska baguetter, tyska rågbröd, valnötsbröd, spenatlimpa, italienska grissini… Fråga vad som finns i sortimentet så ska du se att du hittar nya varianter som passar till olika tillfällen. Stöd ditt lokala bageri, bevara hantverkstraditionen och få bättre bröd!